‘Willem Frederik Hermans – Expeditie Nooit meer slapen’ in Literatuurmuseum.nl
4 februari 2016

Vanaf 11 februari is Beyond Sleep, de verfilming van Nooit meer slapen, te zien in de Nederlandse bioscopen. Daarmee gaat opnieuw alle aandacht uit naar Hermans’ klassieke roman, die in 1966 – inmiddels 50 jaar geleden – verscheen. En er is nog meer moois te melden. Literatuurmuseum.nl, een nieuw onlineplatform over de Nederlandse literatuur, toont vanaf vandaag met ‘Willem Frederik Hermans – Expeditie Nooit meer slapen in tekst en beeld de boeiende ontstaansgeschiedenis van Nooit meer slapen. Spectaculair onderdeel in de documentaire zijn de bijna 400 dia’s die Hermans in 1961 tijdens zijn eigen wetenschappelijke expeditie naar Finnmark maakte.

1166_voorwfhvoll_nieuws 941_voorwfhvoll_nieuws 946_voorwfhvoll_nieuws

Direct bij zijn eerste bezoek aan Scandinavië in juli 1960 zag Hermans al mogelijkheden voor een boek: ‘Een oord om een nieuwe roman te schrijven, maar vandaag geen tijd’, zo luidde de korte boodschap op een ansichtkaart die hij vanuit de Noorse plaats Narvik aan zijn uitgever Geert van Oorschot verstuurde. Een jaar later keerde Hermans terug naar het hoge Noorden, deze keer voor een expeditie naar Finnmark. Die tweede expeditie zou heel veel opleveren. Niet alleen voor de schrijver Hermans, maar ook voor Hermans als fotograaf. Najaar 1961, net terug uit Noorwegen, meldde hij aan Gust Gils: ‘Ik hoop het fotograferen nog eens van mij af te zetten, om alleen nog te schrijven, maar nu is de narigheid dat ik in Finnmark een vierhonderd foto’s gemaakt heb, die ik nog moet afwerken.’ Dat schrijven aan de roman begon in de zomer van 1962 en zou bijna vier jaar duren.

‘Willem Frederik Hermans – Expeditie Nooit meer slapen laat op basis van brieven uit het archief zien hoe Hermans’ ‘periglaciale roman’ tot stand kwam. Daarnaast biedt de ‘Expeditie’ op Literatuurmuseum.nl informatie over ontvangst en interpretaties van Nooit meer slapen, waarbij uiteraard ook Hermans’ herzieningen van de roman door de jaren heen aan de orde komen.

Op Literatuurmuseum.nl worden grote en kleine gebeurtenissen uit onze literatuurgeschiedenis op innovatieve wijze tot leven gebracht, voor een breed publiek van liefhebbers, scholieren, docenten en onderzoekers. Literatuurmuseum.nl is een website van de Stichting Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum, ontwikkeld in samenwerking met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW). Het platform is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Mondriaanfonds en het VSBfonds.

Nooit meer slapen verscheen in 2010 in één band met De donkere kamer van Damokles in Volledige Werken. Deel 3. Romans.


Naar boven