26 oktober 2022: Hermans helemaal. Over wereldbeeld en werken van W.F. Hermans
18 oktober 2022

Op woensdag 26 oktober vindt in SPUI25 in Amsterdam een programma plaats dat geheel in het teken staat van Willem Frederik Hermans.

© Piet Schreuders

Het wereldbeeld en de werken van Willem Frederik Hermans spreken vandaag, een kwart eeuw na zijn dood, nog altijd aan, en inspireren nieuwe kunstenaars en liefhebbers van de letteren tot nieuwe creaties. Wat verklaart die wonderlijke aantrekkingskracht van een moeilijk man, die zijn talenten in de volle breedte – van romans tot poëzie, collages en fotografie – aan Nederland toonde?

Willem Frederik Hermans is een kwart eeuw na zijn dood weer geheel terug in de belangstelling: zijn Volledige Werken in 24 delen zijn onlangs voltooid, Hermans wordt ontdekt als fotograaf en zijn boeken worden tot toneelstukken bewerkt. In dit programma presenteert SPUI25 Hermans in de volle breedte, van zijn bewonderenswaardige nieuwsgierigheid en creatieve speelsheid tot gesel des vaderlands. De Volledige Werken geven aanleiding voor herbezinning op de man die zich bezighield met zoveel meer dan het schrijven van romans, novellen en verhalen: hij was dichter, fysisch geograaf, lector, fotograaf, toneelschrijver, kunstenaar en reizend en schrijvend journalist. Bekritiseerd om alles wat hem bezighield, maar Hermans hield altijd voet bij stuk. Wie is de man die iedereen, persoonlijk en publiek, tegen zich in het harnas joeg, en wat heeft hij ons vandaag nog te vertellen? Veel. Zijn wereldbeeld blijkt niets aan actualiteit te hebben ingeboet, en spreekt velen die hem hebben gekend of die hem in deze tijd ontdekken nog altijd aan.

 

Over de sprekers

Peter Kegel is editeur bij het Huygens Instituut (KNAW). In samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij en het Willem Frederik Hermans instituut (WFHi) verzorgde hij de afgelopen decennia mede de Volledige Werken. Hij studeerde Nederlands aan de Universiteit Utrecht, waar hij eerder ook actief was als bibliothecaris. Momenteel bereidt hij een proefschrift voor over tekstgenese.

Inge-Vera Lipsius is, naast assistent-curator bij de Amsterdamse galerie The Merchant’s House, regisseur en acteur. Zij behaalde een Master’s degree in European, Latin American and Comparative Literatures, en een Bachelor’s degree in Engels aan de Universiteit van Cambridge, waar zij actief was als actrice en zich specialiseerde in Franse literatuur en theater. Zij regisseert momenteel een eigen bewerking van Hermans novelle Paranoia, die eind oktober wordt opgevoerd.

Piet Schreuders is grafisch ontwerper, uitgever en ‘directeur’ van De Poezenkrant. Hij publiceerde diverse boeken met bijzondere aandacht voor vormgeving. Voor het Fotomuseum Den Haag stelde hij met Bram Oostveen de tentoonstelling ‘Vrij belangrijke foto’s’ samen, die nog tot 8 januari 2023 te zien is. In januari verschijnt het boek Het Universum van Willem Frederik Hermans van Hans Renders, Max Pam en Piet Schreuders.

Diederik Burgersdijk (moderator) is classicus en doceert Latijn, Oude Geschiedenis en klassieke letteren aan de Universiteit Utrecht. Hij is liefhebber en verzamelaar van de werken van Willem Frederik Hermans. Onlangs verscheen zijn boek Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool bij uitgeverij Athenaeum, Polak & Van Gennep, waarin ook een kleine rol voor Hermans is weggelegd.

Voor meer informatie en aanmelding zie: https://spui25.nl/programma/hermans-helemaal


Naar boven