1473 klokken en 160 schrijfmachines. Hermans in het nieuws
17 juni 2013

Willem Frederik Hermans is in het nieuws. Dat wil zeggen: de verweesde 160 schrijfmachines van de in 1995 overleden schrijver. Hermans was een verwoed verzamelaar van deze machines, die hij tot in Istanbul kocht. Na zijn dood in 1995 ging de collectie naar het museum Scryption in Tilburg, waar frater Ferrerius van den Berg zich erover ontfermde. Dat museum moest in 2011 echter zijn deuren sluiten nadat de gemeente de subsidiekraan had dichtgedraaid. De stichting Onterfd Goed uit ’s-Hertogenbosch kocht de machines aan en bracht ze tijdelijk onder in de voormalige fabriek van grootgrutter De Gruyter.

IBMNico-Bennemeer

De stichting heeft nu een prijsvraag uitgeschreven. De persoon of instelling met het beste idee voor beheer en behoud mag de collectie met een geschatte waarde van 10 000 euro overnemen voor 5500 euro. Drie kandidaten zijn nog in de race: boekhandel Limerick in Gent, het kunstenaarsduo Stan Wannet en Geert Jonker, en de gemeente Groningen i.s.m. het Universiteitsmuseum. Het door Hermans zo verfoeide Groningen lijkt alvast achter het net te vissen: in de poll (http://www.denabestaanden.com/poll/) is de stad inmiddels op fikse achterstand gezet door de andere twee kanshebbers, die vooralsnog nek aan nek gaan.

Lees verder op www.textualscholarship.nl…


Naar boven