Met Boon in de bus (en op bezoek bij Hermans)
29 november 2012

In het najaar van 2012 gaan deBuren in Brussel en het L.P. Booncentrum van de Universiteit Antwerpen op reis door Vlaanderen en Nederland, ter navolging van een tocht die Louis Paul Boon (samen met een tiental Belgische journalisten) in november 1945 maakte door herrijzend Nederland.

Het verslag van deze tocht verscheen in De Roode Vaan onder de titel ‘Holland door de vóór-ruit van de autobus heen’. Het was de eerste, maar lang niet de laatste keer dat Boon de Noorderburen bezocht. Nadat hij voor zijn roman De Kapellekensbaan (1953) in Vlaanderen geen uitgever had kunnen vinden en scheep was gegaan met de Amsterdamse uitgeverij De Arbeiderspers, vatte hij een bijzondere liefde op voor ‘Holland’. Hij ging zelfs beweren dat zijn talent daar pas echt was ontdekt en dat men hem in Vlaanderen altijd onderschat had. Het is een van de vele mythes die Boon rond zich heeft gesponnen, maar het is wel een feit dat deze Vlaamse schrijver in de sixties weergaloos populair werd in zijn ‘tweede vaderland’.

Op 2 december a.s. vertrekt er een bus vanaf station Antwerpen-Berchem naar Rotterdam, waar tussen 11.30 en 14.00 een architectuurwandeling met de wederopbouw als centraal thema zal plaatsvinden, daarna een lunch en een literair programma in De Unie.

NLL12_WFHermans_196

Daarna gaat de reis naar Den Haag, waar van 15:00-17:00 uur in Café Rootz, in samenwerking met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, een programma is georganiseerd over twee reuzen uit de Nederlandstalige literatuur: Louis Paul Boon en Willem Frederik Hermans. Hoofdvraag: wat kan de ontvangst van Hermans in Vlaanderen en Boon in Nederland ons leren over de verschillen tussen Vlaamse en Nederlandse literatuur? Een debat tussen Jan Gielkens (editeur van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans), Kris Humbeeck (Boonbiograaf en hoofdredacteur van het Verzameld Werk van Boon), Harold Polis (uitgever De Bezige Bij Antwerpen) en Jacqueline Bel (auteur van het nog te verschijnen deel van de nieuwe Nederlands-Vlaamse literatuurgeschiedenis over de periode 1900-1945). Moderator is Geert Buelens (hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Utrecht). Voor het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis is deze middag de afsluiting van een geslaagde Nederland Leest-maand.

Vanuit Den Haag gaat de tocht verder naar Amsterdam, waar vanaf 19.00 een wervelend Boonprogramma in De Brakke Grond plaatsvindt: videobeelden en voordrachten wisselen elkaar af en het orgelpunt is de presentatie van het nieuwe deel van het Verzameld Werk (De Arbeiderspers). De grote vraag in Amsterdam is: wat hebben de Nederlanders nog met de Vlaamse schrijver, dichter, columnist, cartoonist en maatschappijcriticus Louis Paul Boon? En wat had Boon met Nederland? In Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam dompelen Boonofielen Els Moors en P.F. Thomése hun collega-schrijvers Saskia de Jong en David Pefko onder in het wondere literaire universum van deze tedere anarchist uit Aalst. Chokri Ben Chikha en Jeroen Olyslaegers assimileren op hun beurt Boons kenmerkende schrijfstijl en brengen een tekst ‘over Boon die met zijn manuscript van De Kapellekensbaan naar Amsterdam spoort om z’n uitgever te ontmoeten’. Dit alles onder het welwillend oog van Boonbiograaf Kris Humbeeck die meteen ook het elfde deel uit het verzamelde werk van Boon komt voorstellen: Boontje’s reservaat (De Arbeiderspers).

De bustocht is volgeboekt, maar u kunt nog komen kijken bij de programma’s in Den Haag en Amsterdam. Als u er in Den Haag bij wilt zijn, kunt u dat laten weten aan jan.gielkens@huygens.knaw.nl, voor het Amsterdamse programma kunt u zich aanmelden bij De Brakke Grond.


Naar boven